EN VERDER …

Naast de deelnemende locaties van Kunstrondje Zaltbommel is er nog veel meer te zien in Zaltbommel.

Zo zul je wandelend door Zaltbommel, naast de kunst in de openbare ruimte, al snel de Gootspoken van kunstenaar Joris Baudoin ontdekken. Vanuit elke uithoek van de stad zie je de toren van de Sint Maartenskerk boven de stad uit en verder zijn er nog vele andere bezienswaardigheden te zien zoals de Gasthuiskapel, de oude watertoren, de oude Vischmarkt en de waterpoort.

Ook een bezoek aan de in restauratie zijnde stadswallen is zeer de moeite waard.

Stadsarchitect François de Virieu veranderde de vestingwerken van Zaltbommel vanaf 1834 tot een groen landschapspark. De komende jaren restaureert de gemeente Zaltbommel de stadswallen. Die krijgen weer de aanblik zoals De Virieu het ontwierp en uitvoerde.
Het park was in die eerste periode transparant, verrassend. Door de jaren heen ging het zijn eigen weg. Vervolgens gebeurde er een lange periode weinig aan onderhoud in het park. Dat zorgde voor een uitbundige groene omzoming van de stad. Uiteindelijk bleef er niet veel over van de oorspronkelijke opzet. Met de restauratie die in 2017 begon, brengen we de sfeer van vroeger terug. Kort gezegd: we geven nieuw leven aan doorkijkjes, waterpartijen, vriendelijk slingerende paadjes, monumentale bomen, heesters en stinzenplanten. Maar ook komt er aandacht voor de zogenoemde schootsvelden om de oude verdedigingswal.

Informeer bij Toeristisch Recreatief Informatief Punt op de Markt voor meer informatie en mogelijkheden. En kijk ook eens op de websites van Beleef Zaltbommel en Beleef Bommelerwaard.

 

Wil je een voorproefje? Lees dan dit artikel op de website bijzonderplekje.nl.